Het Philharmonisch Koor van Antwerpen

Het Philharmonisch Koor van Antwerpen kan terugkijken op een lange en zeer succesvolle muzikale geschiedenis. Tijdens de beginjaren, na de oprichting in 1965, stond het koor vaak op de scene in de opera's van Antwerpen, Brussel en Gent. Later volgden er regelmatige samenwerkingen met de Filharmonie. Toch waren het vooral de uitvoeringen van de grote oratoria en koorwerken van ondermeer Bach, Haydn, Mozart, Brahms en Orff die zorgden voor de bekendheid van het koor in binnen- en buitenland.

In 2010, nam onze huidige dirigent, Erik Demarbaix, de artistieke leiding van het koor over, en kreeg het koor een nieuw elan. Zo staan er tegenwoordig regelmatig werken van hedendaagse componisten op het programma, evenals lichtere, populaire stukken, zoals “Les Misérables” van Schönberg en vele koorarrangementen van alom bekende liederen en aria's. Toch blijft het koor ook trouw aan zijn geschiedenis, en wordt deze moderne muziek afgewisseld met klassieke werken van onder anderen Mozart, Schubert, Beethoven, Händel, Mendelssohn, Fauré en Vivaldi. Het enthousiasme en de gedrevenheid van onze dirigent werken aanstekelijk, en de laatste jaren is het Philharmonisch Koor onder zijn artistieke leiding dan ook sterk gegroeid. Ook de moeilijke coronaperiode heeft het koor goed doorstaan. Momenteel zijn we met zo'n 53 zangers, die elke donderdagavond de repetities bijwonen in zaal Bergheem in de Lodewijk de Koninckstraat te Berchem.

Reeds 50 jaar lang doet het koor zijn lijfspreuk “Cantare duplicat gaudium vitae”, ofwel “Zingen verdubbelt de levensvreugde”, alle eer aan.

Het Philharmonisch Koor van Antwerpen in juni 2015